Ga naar pagina inhoud

Fysieke gezondheid

Eetproblemen

Een eetstoornis is een ernstig probleem dat moeilijk zelf op te lossen is. Iemand is dan veel bezig met hoeveel hij of zij eet en weegt.

  • Iemand met anorexia eet te weinig of helemaal niet.
  • Iemand met boulimia heeft vaak juist vreetbuien.

Gevolgen van een eetstoornis

Iemand die een eetstoornis heeft, krijgt daardoor vaak lichamelijke problemen, zoals duizeligheid, niet meer ongesteld worden, haaruitval, maag- en darmproblemen, een slecht gebit en botontkalking. Daarnaast ontstaan vaak gevoelens van schuld, schaamte, depressiviteit en eenzaamheid.

Denk je dat je zelf een eetstoornis hebt?

Als eten jou de hele dag bezig houdt, je jezelf schaamt voor je obsessie en het daarom geheim houdt, kun je last hebben van een eetstoornis. Door de informatie te lezen en de vragen te beantwoorden op de website van het Universitair Medisch Centrum Groningen kun je erachter komen of je misschien een eetstoornis hebt.

Praat erover met iemand die je vertrouwt zoals je ouders, een vriend(in) of iemand van school. Je kunt ook praten met de arts van de Jeugdgezondheidszorg, je huisarts of chatten met Proud2bme.nl

Denk je dat iemand anders een eetstoornis heeft?

Iemand met een eetstoornis zoekt niet snel hulp. Het is daarom belangrijk dat de omgeving hulp inschakelt. Denk je dat een vriend(in) een eetstoornis heeft? Bedenk dan wie hem of haar het beste kan helpen en vraag die persoon om advies. Bijvoorbeeld de huisarts, de vertrouwenspersoon op school of de ouders van je vriend(in). Je kunt ook kijken op de website Firsteetkit.nl - speciaal voor als je denkt dat iemand in je omgeving een eetstoornis heeft.

Meer informatie