Ga naar pagina inhoud

Fysieke gezondheid

Diabetes

Diabetes is de medische term voor suikerziekte. Mensen met onbehandelde diabetes hebben een te hoge glucosewaarde (suikerwaarde) in hun bloed. Dit komt doordat ze geen of te weinig insuline aanmaken, of doordat de insuline niet goed werkt.

Wat is insuline?

Insuline is een hormoon dat nodig is voor de opname van glucose uit je bloed, bijvoorbeeld in de spieren en in vet. Als het lichaam te weinig of geen insuline aanmaakt, blijft er te veel glucose in het bloed zitten. Je zegt dan dat de bloedglucose te hoog is. Dit is schadelijk voor de organen. Dan kunnen complicaties optreden, zoals onder andere hart- en vaatziekten, oogschade, nierziekten en zenuwschade.

Diabetes type 1 en type 2

Er zijn verschillende vormen van diabetes waarvan twee het meest voorkomen. Dit zijn diabetes type 1 en diabetes type 2. Als jongvolwassenen diabetes hebben is dit meestal diabetes type 1. Bij diabetes type 1 maakt het lichaam geen of nauwelijks insuline aan.

Diabetes type 2 werd vroeger ouderdomssuiker genoemd. Tegenwoordig kan het ook bij kinderen en jongvolwassenen voorkomen als ze (ernstig) overgewicht hebben.

Symptomen diabetes 1

Diabetes type 1 wordt meestal snel ontdekt. Iemand met onbehandelde diabetes type 1 drinkt heel veel, valt af en voelt zich in korte tijd heel ziek. Een diabetestest van de huisarts kan snel uitwijzen of je kind inderdaad diabetes heeft. Als iemand diabetes heeft, herken je dat aan veel dorst en veel plassen.

Symptomen diabetes 2

De symptomen van diabetes type 2 zijn minder duidelijk, omdat dit meer geleidelijk ontstaat:

  • vaak dorst en veel plassen
  • veel moe zijn
  • last van ogen, zoals rode en branderige ogen, wazig zien, dubbel zien of slecht zien
  • slecht genezende wondjes
  • kortademigheid of pijn in de benen bij het lopen
  • infecties die vaak terugkomen, zoals blaasontsteking

Behandeling diabetes type 1

Bij diabetes type 1 maakt het lichaam nauwelijks of geen insuline aan. Dit komt doordat het afweersysteem de cellen die insuline aanmaken vernietigt. Insuline moet daarom worden toegediend met een insulinepen of insulinepomp. Als bij iemand boven de 18 jaar diabetes type 1 is vastgesteld, komt hij onder behandeling van een internist.

Je kind leert om zelf de insuline toe te dienen en zo de bloedglucose te reguleren. De hoeveelheid insuline die je kind toedient leert hij af te stemmen op wat hij eet en hoeveel hij beweegt. Ook factoren als slaap en spanning hebben invloed op de bloedglucose en de hoeveelheid insuline die nodig is.

Behandeling diabetes type 2

De behandeling van diabetes type 2 bestaat uit het bereiken van gewichtsverlies door gezonde voeding en lichaamsbeweging. De insuline in het lichaam gaat hierdoor weer beter werken. Het is verstandig om dit in goed overleg te doen met de behandelend arts. Het is mogelijk dat naast leefstijladviezen er nog medicatie nodig is (tabletten).

Meer informatie

Diabetes is een chronische ziekte, die dus nooit meer overgaat. Als je net te horen hebt gekregen dat je kind suikerziekte heeft komt er veel op je af en heb je heel veel vragen. Die kun je stellen bij de internist waar je kind onder behandeling is. Maar het is ook fijn om betrouwbare informatie op te kunnen zoeken en ervaringen te delen met andere ouders van kinderen met diabetes.

Wil je meer weten over diabetes? Kijk dan op op de website van de Diabetesvereniging of het Diabetes Fonds. Op de website Diabetes en school vindt je meer informatie over het omgaan met diabetes op school. Uitgebreide informatie over diabetes type 1 kun je ook vinden op Diabetestype1.nl.