Fysieke gezondheid
DCD
DCD is een motorische ontwikkelingsstoornis en wordt ook wel dyspraxie genoemd. DCD komt waarschijnlijk doordat de hersenen niet optimaal ontwikkeld zijn. De boodschappen uit de hersenen worden niet goed aan het lichaam doorgegeven.
Kenmerken van DCD
Op kleuterleeftijd zie je dat kinderen met DCD bepaalde motorische vaardigheden niet zo spontaan leren of uitvoeren als hun leeftijdsgenootjes. Het op het juiste moment starten en stoppen van bewegingen gaat moeizaam. Bewegingen lijken daardoor houterig.
Diagnose en behandeling van DCD
DCD wordt meestal pas vastgesteld op de basisschool, maar de symptomen kunnen al eerder aanwezig zijn. Als je vermoedt dat je peuter DCD heeft, kun je het best contact opnemen met je huisarts of jeugdarts.
Leren leven met DCD
DCD kan niet genezen worden, maar een kind kan wel leren ermee om te gaan. Soms kan met begeleiding de achterstand ingehaald worden. Maar soms is er na een periode dat het goed gaat toch weer een terugval of steekt een nieuw probleem de kop op.
Wat kun je doen als je kind DCD heeft?
- Stimuleer je kind om te oefenen met bewegingen. Maak het oefenen leuk en niet te moeilijk.
- Oefen vaak en kort met je kind. Ga niet te lang door als je kind zijn concentratie verliest of moe wordt.
- Probeer het oefenen af te sluiten met een succesje.
- Wanneer iets echt niet lukt, help je kind dit te accepteren en zoek naar activiteiten die het wel kan.
- Informeer de opvang en de omgeving van je peuter over DCD. Vertel hen dat het niet gaat om onwil van je kind en leg hen uit hoe ze je kind het beste kunnen benaderen.
Kijk ook eens bij:
- Balans Digitaal - oudervereniging voor kinderen met o.a. DCD