Fysieke gezondheid
Coronavirus
Het coronavirus is nog niet weg, maar we krijgen er steeds meer controle over. Vandaar dat de maatregelen zijn afgeschaft. Veel mensen praten nog over corona en het blijft verstandig om de kans op verspreiding van het virus te verkleinen. Voor je kind kan het moeilijk zijn om te begrijpen wat er precies aan de hand is en waarom de regels soms veranderen.
Blijf op de hoogte
Het is goed om op de hoogte te blijven van de stand van zaken rond het coronavirus. NJi.nl brengt je op de hoogte van alle veranderingen en gevolgen die dit kan hebben voor jou als ouder. Op RIVM.nl lees je de actuele stand van zaken over het virus en op Rijksoverheid.nl vind je de geldende regels en maatregelen. Op Pharos.nl en Corona.steffie.nl wordt het coronavirus in begrijpelijke taal uitgelegd en op Pharos.nl vind je ook een handige corona-woordenlijst. Gezondheidsinformatie over het coronavirus kun je vinden op Thuisarts.nl.
Heb je vragen over het coronavirus en het onderwijs? Kijk dan op Oudersenonderwijs.nl.
Uiteraard kun je daarnaast altijd met vragen terecht bij de jeugdgezondheidszorg en de huisarts.
Stel je kind gerust
Het kan gebeuren dat je kind angstig is voor het coronavirus. Of misschien heeft je kind wel vragen over corona en wat het virus eigenlijk doet. Maar hoe praat je erover en hoe stel je je kind gerust?
Dit kun je doen:
- Blijf rustig en maak je kind niet onnodig bang. Stel je kind gerust.
- Beantwoord vragen zo eerlijk mogelijk, zonder te veel details te geven.
- Leg uit waarom het belangrijk is om maatregelen te nemen om het virus te beperken.
Meer tips die helpen bij het praten met je kind over het coronavirus, geeft Fiona in het filmpje hieronder.
Houd je aan de hygiëneregels
Kinderen kopiëren gedrag van hun ouders. Daarom is het goed om zelf het goede voorbeeld te geven. Leg je kind bijvoorbeeld uit hoe je kunt proberen te voorkomen dat een virus zich verspreidt en laat ook zien hoe je kind dat zelf kan doen.
- Was je handen een paar keer per dag met zeep. Was ook goed tussen de vingers. Bij kleine kinderen kun je samen de handen wassen en laten zien hoe je dit doet.
- Moet je niezen of hoesten? Gebruik dan papieren zakdoekjes of nies of hoest in je elleboog in plaats van in je hand.
Ventileren
Om besmetting met het virus te voorkomen is ook ventileren belangrijk. Dat kan op verschillende manieren. Heeft je huis een mechanisch ventilatiesysteem? Zorg ervoor dat dat ingeschakeld blijft. Huizen zonder zo'n systeem hebben meestal wel roosters in ramen. Zet die open. Geen roosters? Zet ramen dan op een kier.
Luchten is ook een vorm van ventilatie. Dat doe je bijvoorbeeld door 10 tot 15 minuten ramen en deuren wijd tegen elkaar open te zetten. Bijvoorbeeld na het koken, douchen of nadat meer mensen samen waren in een ruimte. Zo laat je in één keer veel verse lucht naar binnen. Lees meer over ventileren op de site van het RIVM.nl.
Zelftest bij kinderen
Als je kind klachten heeft, is het advies om een zelftest te doen. Dit geldt ook voor kinderen die corona hebben gehad of zijn gevaccineerd. Op de site van het NJI vind je tips hoe je de zelftest zo ontspannen mogelijk doet.
Vaccineren
Steeds meer volwassenen en kinderen zijn gevaccineerd tegen corona. Ook kinderen vanaf 5 jaar kunnen de vaccinatie krijgen. Meer informatie over deze groep lees je op Rijksoverheid.nl. Jij bepaalt of je je kind laat vaccineren. Vanaf 12 jaar mag je kind het zelf bepalen. Het is belangrijk dat je er met je kind over praat. Twijfels? Op NJi.nl lees je er meer over. Wil je kind zelf meer lezen over het vaccineren? Neem dan samen eens een kijkje op de speciale jongerenpagina van het NJI.nl.
Ook wanneer je zwanger bent kun je je laten vaccineren. Geef je borstvoeding? Het vaccin komt niet in de moedermelk terecht.
Heb je twijfels over klachten? Dan kun je altijd de huisarts of GGD bellen.