Ga naar pagina inhoud

24 november 2022

Gastlessen Social Media en project mediawijsheid

BEILEN - Instagram, WhatsApp, TikTok, BeReal… We delen massaal alles via Social Media. Dit is ontzettend leuk, maar het brengt ook de nodige risico’s met zich mee. Hoe ga je hier verstandig mee om? Daarover gaat het project mediawijsheid van Kits Primair die in de maand november plaatsvindt.

Gastles

Jongerenwerkers en schoolmaatschappelijk werkers van Welzijnswerk en het CJG Midden-Drenthe geven de leerlingen uit de hoogste groepen een interactieve gastles over het veilig omgaan met Social Media. "Jongeren leven een groot deel van de dag in een digitale wereld," vertelt jongerenwerker Dorien Zandman. '‘We proberen de jongeren mee te geven dat ze na moeten denken over de dingen die ze doen op internet,’ vult schoolmaatschappelijk werker Celine van der Heide aan. De 12 gastlessen vinden plaats op de integrale kindcentra van Kits Primair verspreid over de gemeente Midden-Drenthe.

Ganzenbord

Tijdens de gastles discussiëren kinderen over hun mening en gedrag op Social Media. “Eerst wordt gesproken over Social Media. Wat is dat? Wat doen we ermee? Wat is jouw mediagedrag? Aan de hand van het spel Ganzenbord worden stellingen genoemd en daar praten de kinderen over met hun spelgroepje. De bevindingen en meningen worden daarna klassikaal gedeeld”, legt Marga Heres, lifestylecoördinator bij Kits Primair uit. “De kinderen zijn betrokken tijdens deze les en geven belangrijke input. De jongerenwerkers en schoolmaatschappelijk werkers zijn over het algemeen bekend voor de kinderen. Daardoor wordt de welbekende drempel om een mening te uiten lager”, aldus Marga Heres.  

De aftrap van het project is vorige week gegeven op integraal kindcentrum Prinses Margriet te Smilde. Uiteindelijk streeft Kits Primair naar multimedia-educatie in alle groepen, startend vanaf groep 1.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?